Myomguiden - Marias berättelse

Jag bytte skydd i stort sett varje timme

Jag bytte skydd i stort sett varje timme
2017-03-23 andersson

Maria är 48 år och lever ett socialt och aktivt liv. Att hennes mensblödningar successivt ökade och blev rikligare och tätare ställde livet på ända. När hon tvingades avstå från aktiviteter och knappt kunde gå till jobbet förstod hon att något inte var som det skulle.

– Det tog lång tid innan jag förstod att jag hade myom. Till slut hamnade jag på gynakuten i ett försök att få hjälp med mina kraftiga blödningar. Blödningarna hade ökat successivt.

I början hade situationen varit hanterbar med större tamponger och tjockare bindor. Men till slut tvingades Maria att byta skydd så ofta att hon knappt kunde gå till jobbet. Hon fick dessutom avstå från aktiviteter på grund av blödningarna och tröttheten – ridning, skidor och annat.

– Ett år hade jag och några kompisar planerat att göra ”En svensk klassiker” (delta i fyra långa motionslopp under ett år reds anm.). Jag lyckades genomföra två lopp, men sedan gick det inte mer. Jag blödde för mycket och hade dåligt blodvärde. Jag orkade nästan ingenting, även om jag hade tryckt i mig järntabletter och blodsaft och annat för att få upp blodvärdet.

När Maria kom till gynakuten den där dagen var hennes blodvärde nere på 72, vilket är lågt. Då förstod hon att det inte gick längre. Hon fick göra ett ultraljud som konstaterade att hon hade myom och blev hänvisad till en gynekolog som skulle remittera henne vidare. Innan hon kom till akuten hade hon under en lång period blött i princip varje dag, förutom 4-5 dagar i månaden. Hon hade då provat ett receptfritt läkemedel som är blödningshämmande. Men det hjälpte inte, hon blödde för kraftigt. Efter en tid fick hon träffa en läkare som var väldigt upprörd över vad Maria hade behövt gå igenom och att hon inte hade fått hjälp mycket snabbare.

– Av henne fick jag en spiral som gjorde att blödningarna minskade. Hon skickade mig även till ett sjukhus där jag så småningom fick tid för operation. Den gav bra effekt, efter operationen hade jag blödningar som var rikliga men hanterbara. Som en riklig mens som varade i 5-6 dagar.

Krävde mycket planering

Tillståndet gjorde att hon fick planera väl för att kunna gå till jobbet och vad hon skulle göra. Om det skulle finnas någon toalett där hon befann sig och att hon hade mensskydd med sig så att det räckte och även extrakläder, det vill säga ombyte. Om ifall att hon skulle blöda igenom.

– Jag bytte i stort sett varje timme. Jag klarade av ett en timme långt möte och var sedan tvungen att gå direkt till toaletten. Jag fick även planera när jag skulle ta blödningshämmande tabletter för att de skulle ge effekt. Om jag skulle på ett externt möte eller om jag skulle göra något på fritiden var jag tvungen att planera med extrem noggrannhet.

Ändå hände det olyckor. Maria blödde igenom och var tvungen att åka hem och byta kläder. Fastän hon hade tampong, binda och ibland till och med några servetter som extra skydd.

– Blödningarna ökade succesivt. Jag hade slutat med p-piller och tänkte att det händer väl saker i kroppen och att man kanske blöder mycket efter att man har fått barn. Nu kan jag ju se att jag tänkte ut anledningar och bara försökte hantera situationen.

– Jag hade ingen gynekolog som jag naturligt kunde vända mig till. Jag har gått till barnmorskan när jag behövde nytt recept på p-piller men i övrigt hade vi ingen kontakt. Så jag försökte helt enkelt att lösa det bäst jag kunde själv. Tills det liksom inte gick längre.

Många turer

Läkaren som till slut opererade Maria var inte helt nöjd efter den första operationen, därför genomgick Maria ytterligare en operation samma år. Vid tiden för operationerna hade hon fortsatt rikliga blödningar. Så pass att hon vid två tillfällen hade blött ut spiralen.

– Att operera bort livmodern var aldrig något alternativ för mig. Jag är glad att operationerna lokalt på myomen gav effekt.

Så kom det sig att Maria ramlade av sin häst och hamnade på akuten och fick genomgå röntgen.

De konstaterade en skada i ryggen men röntgenplåtarna visade även en annan sak; att myomen hade kommit tillbaka. Hon fick frågan av läkaren om hon ville bli remitterad till en gynekolog.

– Det ville jag. Jag hade tänkt en tid på att jag hade börjat blöda lite mer igen.

Gynekologen hon träffade skrev ut ett läkemedel som motverkade symtomen från myom.

– Det har gett jättebra effekt och har verkligen gjort stor skillnad för mig. Efter behandlingen har jag haft normala mensblödningar och har kunnat lita på att det fungerar. Jag kände effekt redan efter några veckor. Myomen har, i mitt fall, krympt och blödningarna har succesivt minskat.

Har fått livet tillbaka

Marias livskvalitet har ökat i och med behandlingen av läkemedlet.

– Nu kan jag göra det jag vill och vara den här aktiva och sociala människa som jag vill vara. Jag kan åka skidor och rida. Jag behöver inte längre planera hur mycket mensskydd och ombyten jag ska packa ner eller hela tiden ha koll på var närmaste toalett ligger. Min relation är också bättre när jag inte behöver vara någon som sitter på toaletten och blöder hela tiden.

Send this to friend