Prata om myom - Myomguiden.se

Prata om myom

Prata om myom
2015-12-18 andersson

Svårt att prata om myom med personer du inte känner? Du är i så fall i gott sällskap. De flesta av oss blir generade vid tanken på att tala om intima saker med främmande personer.

I en undersökning publicerad i Journal of Women’s Health1 konstaterades det att många kvinnor kan skjuta upp läkarbesöket i flera år. Det är oroväckande många som står ut med symptom som kraftiga eller smärtsamma menstruationer, förstoppning, uppsvälldhet, värk vid sex och ständigt behov av att kissa. Kontakta läkare om du misstänker att du har myom. Förutom att det är viktigt att utesluta andra problem (förändrad menstruation och förändrade toalettvanor ska alltid utredas), så har det aldrig varit enklare att behandla myom.

Goda tips inför ditt läkarbesök

1. För dagbok

Berätta så mycket som möjligt om dina menstruationer för din läkare. Skriv upp hur kroppen förändras och hur du påverkas av förändringarna under en månad. Notera symtomen i en dagbok eller ladda ner någon av de appar som finns för att notera symtom. Det är bra att skriva upp om blödningen är kraftig, hur länge den varar, datum för din senaste mens, liksom andra symtom som uppsvälldhet, ömhet i buken, förändrade toalettvanor, din ork och ditt humör. Ju mer information du kan ge till läkaren om hur du mår och hur du påverkas av besvären, desto lättare kan din läkare ställa en diagnos.

2. Lär dig gärna orden

Det kan vara bra att känna till en del av de medicinska termer som din läkare använder vid undersökningen. Det kan exempelvis vara ord som menorragi (rikliga blödningar), koagel (klumpar i blodet), urineringsfrekvens (hur ofta du kissar), bäckensmärtor (underlivssmärtor) och uppsvälldhet (när jeansen stramar precis som när man är gravid).

3. Gör egna efterforskningar

Läkarna är vana vid att patienterna kommer till besöket med fakta hämtade från nätet. Du behöver kanske inte komma med famnen full av forskningsdata, men några sidor från en tillförlitlig webbplats, eller en broschyr om myom, kan vara en bra utgångspunkt för samtalen.

4. Ta reda på alternativen

Myom kan behandlas med läkemedel eller med olika operationsmetoder. Läs mer om olika behandlingsalternativ här: myomguiden.se/behandling-av-myom

5. Sök ett andra utlåtande

Kontakta en annan läkare om den första inte kan hjälpa dig. Myom är kanske inte ett livshotande tillstånd, men sjukdomen har en mycket påtaglig inverkan på kvinnors liv – såväl fysiskt som psykiskt. Beställ därför tid hos en annan läkare för att få ett andra utlåtande och låt dig inte avskräckas förrän du hittat rätt behandling.

1. The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. Oktober 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.

Send this to friend